Konesaumakatto Pori

Konesaumakatto Porissa.jpg
Vanha Saumakatto.jpg
Purkutyot 0.jpg
Jalkarannin Koukut.jpg
Pellitys Pori.jpg
Piipun Pellitys.jpg
Piipun Saumaus.jpg
Konesaumakatto 2.jpg
Sadevesisuppilo.jpg
Oven Hionta.jpg
Tuomarinkatu, Pori 2016

Kattoremontti Porissa

Kuukkarin puutaloalueella asuu rovasti puolisonsa kanssa. Talo on keskeisellä paikalla Pumpputorin laidalla. Rovastin mielestä ränsistyneen katon uusiminen tekee hyvää koko lähimiljöölle. Rakennusliike Haapa-ahon suorittama kattoremontti naapurissa ja hyvä työnlaatu olivat innoittajina kattoremontille.

Kattoremontin toteutus

Vanhan katon vaakasaumat olivat ruostuneet puhki ja alkaneet vuotamaan. Uusi katto tehtiin vanhoilla hyvillä menetelmillä konesaumauksella. Se tarkoittaa täydellistä vedenpitävyyttä.

Vanhat pellit purettiin pois ja vietiin kierrätettäväksi. Kattorakenteet eivät olleet täysin suorat, joten ne oikaistiin kiiloilla koko katon osalta. Hyvälle pohjatyölle ja tuulettuville kattorakenteille rakentuu terve katto, johon ei tule lahovaurioita.

Osa katosta tehdään jo hallilla vääntäen rivipellistä konesaumattavia peltejä, Lopullinen viimeistely saumaukseen tehdään koneella, joka vääntää kaksinkertaisen sauman tiiviiksi. Piiput, kaarevat muodot ja muut yksityiskohdat tehdä perinteisillä menetelmillä käsityönä.

Katon vanhaa ilmettä haluttiin säilyttää jalkaränneillä, joissa ränni tehdään kiinteäksi osaksi kattoa. Se on työlästä, sillä ränniä varten tehdään satoja koukkuja, joilla ränni sitten pysyy katolla suurenkin lumikuorman painamana. Jalkarännit toimivat myös lumiesteinä.

Lopputulos

Rovasti oli aivan oikeassa, uusi punainen konesaumakatto on jämerän näköinen ja antaa huoliteltua ilmettä Pumpputorille. Takuu katolle on jopa kymmenen vuotta. Näin pitkää takuuaikaa ei uskalla luvata kuin hyvin tehdylle työlle. Yhteistyö talon asukkaiden kanssa on ollut mukavaa. Se onkin tärkeää. Tullaanhan työmaalle toisen kotiin, jossa remontti pyörii normaalin elämän ohessa. Talvella usein jumittanut ulko-ovikin hiottiin kattoremontin yhteydessä kuntoon.

Kattoremontit