Konesaumakatto Panelia

KuvaKuvaKuvaKuva
  • Kattoremontti Eurassa,
  • Kattoremontti, konesaumakattu, saumakatto
  • Saumapeltikatto
Vähäjaakkolantie, Panelia
2014

Kartanon kattoremontti

Saapuessa vanhan sukukartanon pihaan näkymä on komea. Kartano seisoo pihassa arvokkaana ja erinomaisessa kunnossa. Niin ei ole ollut aina. Katselemalla ennen ja jälkeen kuvia vanhasta kartanosta yllättyy, kuinka paljon kauneutta ja arvokkuutta viimeistelty ja hyvin tehty remontti saa aikaan. Kartanon vanhaa ilmettä ei voi paremmin kunnioittaa kuin uusimalla remontin tarpeessa olevat pinnat kestämään aikaa. Uusimme samalla kertaa katon, ikkunat ja ulkoverhouksen. 

Kattoremontin toteutus

Alkutilanne: Kattoremontille oli selkeä tarve, koska räystäslaudat olivat lahonneet, vanha pelti asennettu pärekaton päälle ja katon tuuletus oli puutteellinen, pelti ruostunut ja huonojen pohjien vuoksi maalaaminen ei olisi ollut järkevää.

Toteutus ja materiaalit: Purimme pellit ja tarkastimme pohjat. Vanhat päreet säilytimme, koska ne toimivat tuulensuojalevyn tavoin ja vaimentavat peltikaton ääniä. Niiden päälle asennettiin noin metrin välein vaakaan 32x100 laudat, jotka ruuvattiin pitkillä ruuveilla kattoniskoihin kiinni. Näin varmistimme tukevan alustan, jonka päälle uusi katto rakennettiin. Asensimme 48x48 juoksut, kattotuolien kohdalle, niiden suuntaisesti ja oikaisimme painuneen katon. Juoksujen päälle tuli aluskate, joka kiinnitettiin juoksuihin tuuletusrimojen 22x50 avulla. Rimojen päälle asennettiin 32x100 ruoteet. Kattorakenne nousi reilut 10cm vanhasta tasosta. Tämä oli välttämätöntä, jotta kattorakenteen tuuletus saadaan riittävälle tasolle. Pellitys hoidettiin perinteisenä peltisepäntyönä, kaksinkertaisin saumoin, mattapural(*) -pinnoitetulla pellillä. Harjalle asennettiin tuuletusta varten kartioläpiviennit noin neljän metrin välein.

Lopputulos: Kartanon vanhat piirteet säilytettiin ja kartano näyttää nyt upealta uuden katon ja ulkoverhouksen ansioista. Kartanon räystäslaudoituksesta tehtiin hieman massiivisempi katon tuulettuvuuden vuoksi. Ratkaisu korostaa kartanon arvokkuutta. 

(*)Mattapural -pinnoite on polyuretaanimaali, jolla 20 vuoden esteettinen takuu, ei hilseile ja on päällemaalattavissa vesiohenteisilla panssarimaaleilla, esim. Tikkurilan Panssari Akva.