Kattoremontti Panelia, Vähäjaakkolantie

Panelia
2014

Kattoremontti paneliassa.

Kartanon kattoremontti. Teimme täyden ulkoremontin vanhaan sukukartanoon. Kattoremontin tarve oli ilmeinen: Räystäslaudat olivat lahonneet, vanha pelti asennettu pärekaton päälle ja katon tuuletus puutteellinen, pelti ruostunut ja huonojen pohjien vuoksi maalaamisessa ei ollut mitään mieltä. Pellit purettiin ja pohjat tarkastettiin. Vanhat päreet toimivat tuulensuojalevyn tavoin ja vaimentavat myös peltikaton ääniä. Niiden päälle asennettiin noin metrin välein vaakaan 32x100 laudat, jotka ruuvattiin pitkillä ruuveilla kattoniskoihin kiinni. Näin varmistettiin tukeva alusta, jonka päälle uusi katto rakennettiin. Asensimme 48x48 juoksut, kattotuolien kohdalle, niiden suuntaisesti ja oikaisimme painuneen katon. Juoksujen päälle tuli aluskate, joka kiinnitettiin juoksuihin tuuletusrimojen 22x50 avulla. Rimojen päälle asennettiin 32x100 ruoteet. Kattorakenne nousi reilut 10cm vanhasta tasosta. Tämä oli välttämätöntä, jotta kattorakenteen tuuletus saadaan riittävälle tasolle. Lopputuloksena hieman massiivisemmat räystäslaudoitukset, jotka luovat vain entistäkin arvokkaamman vaikutelman. Pellitys hoidettiin perinteisenä peltisepäntyönä, kaksinkertaisin saumoin, mattapural(*) -pinnoitetulla pellillä. Harjalle asennettiin tuuletusta varten kartioläpiviennit noin neljän metrin välein.

Koko rakennuksen ulkopuoli remontoitiin samalla kertaa ja lopputulos on erittäin näyttävä ja vanha ilme on vielä selkeästi tunnistettavissa vaikka rohkeita muutoksia tehtiinkin.

(*)Mattapural -pinnoite on polyuretaanimaali, jolla 20 vuoden esteettinen takuu, ei hilseile ja on päällemaalattavissa vesiohenteisilla panssarimaaleilla, esim. Tikkurilan Panssari Aqua.