Katto ja kosteusvauriot

  • Kosteusvaurio

Homeongelmia katolla?

Suomalaiset pelkäävät homevauriota kuin ruttoa. Eikä syyttä, koska home voi olla täydellinen katastrofi asunnollesi. On todella yleistä, että katto on rakennettu väärin niin että rakenteiden tuuletus on riittämätön tai ei toimi ollenkaan. Lisäksi useimmiten vanhoissa katoissa ei ole minkäänlaisia aluskatteita, tai jos on niin nekin ovat jo tulleet käyttöikänsä päähän. Tämä saattaa aiheuttaa vakavia kosteusvaurioita. Päällisin puolin kaunis katto voi olla ”pommi” sisärakenteille.

Veden kondensoituminen eli tiivistyminen on todellisuutta, joka aiheutuu lämpimän ja kylmän ilman kohdatessa rajapinnassa ja valitettavasti kosteus tiivistyy lämpimälle puolelle. Riittämätön tuuletus ja huonot aluskatteet aiheuttavat kondenssiveden kulkeutumisen kattorakenteisiin ja eristeisiin. Umpitiivis katto riittämättömällä tuuletuksella voi olla jopa pahempi, kuin katto jossa on pieniä reikiä mutta rakenteet pääsevät tuulettumaan. Riittämätön lämpöeristys korostaa ongelmaa voimistaen kondensaation aiheuttamaa vesivuotoa. Jos rakenteet eivät pääse kuivumaan niin seuraukset voivat erittäin vakavia.

Mistä tunnistan riskit?

Onneksi on joitain tunnusmerkkejä, joista voi tehdä havaintoja tuulettuvuuden toimivuudesta. Lumiselle katolle syntyvät sulat laikut, saattavat kertoa huonosta lämmöneristyksestä ja puutteellisesta tuuletuksesta, joka siis voimistaa veden kondensoitumista katon sisäpuolelle.  

Toinen vielä pahempi merkki on, jos räystäille syntyy isoja jäämassoja. Se kertoo vakavista puutteista eristeissä ja tuuletuksessa. Usein kattorakenteiden tuuletuksen pääsee toteamaan myös sisäkautta. Jos eristeet ovat ruodelaudoitusta tai katemateriaalia vasten, tai missään ei ole silmin havaittavia tuuletusaukkoja niin kyseessä on todennäköisesti riskirakenne.

Asiantuntijamme auttavat

Jos olet huolissasi oman kattosi kunnosta, ota yhteyttä ja tilaa ilmainen kartoituskäynti, niin saat tietää tarkemmin onko huolelle syytä. Asiantuntijamme tekevät tarkastuksen huolellisesti ja luotettavasti ja saat halutessasi kirjallisen dokumentin tarkastuksesta. Myös mahdollisista korjauskustannuksista annamme aina kirjallisen tarjouksen.